Mercedes geeft preview van de vernieuwde E-klasse

Officiële onthulling begin maart


Dat Mercedes-Benz binnenkort de vernieuwde E-klasse zal onthullen is inmiddels een publiek geheim. Maar welke vernieuwingen het faceliftmodel allemaal precies zal omvatten is nog een verrassing. Al wil Mercedes wel alvast een tipje van de sluier lichten middels eigen foto's van prototypes.Mercedes gaat uiteraard nog niet alles prijsgeven over de vernieuwde E-klasse, maar dat de voor- en achterzijde een gewijzigd design meekrijgen staat buiten kijf. Zo is de grille zichtbaar lager gesitueerd en ogen de koplampunits ranker te zijn vormgegeven. Vergelijkbaar met die van de CLS en vierdeurs AMG GT.Ook aan de hand van hertekende achterlichten wordt de E-klasse meer in lijn gebracht met die vierdeurs coupé-modellen, en ietwat losgeweekt van de C- en S-klasse. Zo sterk geknepen als de lichtunits van de CLS wordt het echter niet. Een weloverwogen beslissing van Mercedes, aangezien de E-klasse (met 14 miljoen exemplaren) verreweg het meest succesvolle model is in de historie van het merk, en daardoor zowel zeer trouwe klanten als nieuwe aanwas tot zijn bredere doelgroep kan rekenen.Rijassistentie van de volgende generatie


Ondanks dat Mercedes het roemrijke verleden van de E-klasse ook bij het op stapel staande faceliftmodel niet uit het oog wil verliezen, wordt tegelijk groots ingezet op de toekomst. Oftewel, er kan opnieuw gerekend worden op een scala aan innovaties, bijvoorbeeld bij de rijassistentiesystemen. Zo zal de vernieuwde Mercedes-Benz E-klasse te bestellen zijn met onder andere de volgende systemen die het rijden vergemakkelijken en de veiligheid verhogen:


  • Actieve afstandsassistent DISTRONIC met routegebaseerde snelheidsaanpassing: met behulp van informatie van Live Traffic Information kan de E-Klasse files en langzaam rijdend verkeer herkennen en erop reageren, zelfs voordat de bestuurder zich hiervan bewust wordt. Wanneer een file wordt herkend (en als de bestuurder er niet op reageert), verlaagt DISTRONIC de snelheid uit voorzorg tot circa 100 km/h.
  • Actieve file-assistent: bij filevorming op snelwegen met rijstrookmarkeringen kan dit systeem de bestuurder aanzienlijk ondersteunen bij het aanhouden van een rijstrook en het handhaven van een veilige afstand tot de voorligger bij snelheden tot circa 60 km/h.
  • Actieve stuurassistent: kan de bestuurder ondersteunen bij het vormen van een rijbaan voor hulpdiensten op wegen met meerdere rijstroken.
  • Actieve remassistent met afslagfunctie: als er een aanrijding dreigt met een tegenligger bij het afslaan over een tegemoetkomende rijbaan, kan de E-Klasse worden afgeremd tot snelheden die gebruikelijk zijn bij dergelijke manoeuvres.
  • Actieve dodehoekassistent met uitstapwaarschuwing: deze functie kan het risico op een botsing met andere weggebruikers, zoals passerende fietsers, verkleinen. De actieve dodehoekassistent bewaakt ook de dode hoek bij stilstand en kan de bestuurder bij het openen van het portier waarschuwen voor naderende voertuigen, motorfietsen of fietsen.
  • Parkeerpakket met 360°-camera: Side View is een nieuwe functie die de hele zijkant van het voertuig in de gaten houdt. Het uitgebreide zijaanzicht vergemakkelijkt het manoeuvreren langs parallelle obstakels zoals stoepranden en garagemuren.Nog meer comfort in het interieur


En het interieur van de gefacelifte E-klasse? Ook dat heeft Mercedes-Benz verder verfijnd. Onder meer aan de hand van een nieuwe generatie stuurwielen voorzien van touch control-bediening (vegen over het touchscreen), standaard grotere displays standaard (2 x 10,25 inch) en een opgewaardeerd MBUX-infotainmentsysteem (met onder andere ‘Hey Mercedes!-spraakbediening en augmented reality).
Verder pakt de vernieuwde E-klasse zoal uit met een zogeheten Interieurassistent, een systeem dat een intuïtieve, natuurlijke bediening van diverse comfort- en MBUX-functies door bewegingsherkenning mogelijk maakt, en een nieuwe functie, genaamd Air Quality Indicator. Die laatste komt met name tot zijn recht in grote steden.Elektrificatie van de aandrijflijnen


Over het motorenprogramma wordt nog weinig prijsgegevenn. Behalve dat de E-klasse nog wat verder richting elektrisch rijden schuift. Zo zal er keuze zijn uit maar liefst zeven plug-in hybrids, waaronder 4MATIC-varianten en Estates, en diverse nieuwe lijnmotoren, al dan niet met elektrische ondersteuning.


De vernieuwde Mercedes-Benz E-klasse wordt officieel gepresenteerd tijdens de Autosalon van Genève, begin maart.


Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart