• Personenwagens
  • Bedrijfswagens
  • Trucks
  • smart

Mercedes-Benz blikt vooruit op zes nieuwe electro-modellen

Mercedes-Benz zal tussen nu en 2023 diverse elektrische modellen introduceren. Zo wordt er achter de schermen gewerkt aan de EQS, EQE en EQS SUV. Het gaat hier om respectievelijk een elektrische toplimousine en twee emissieloze SUV's, eveneens bestemd voor het hogere segment. Nieuwkomers die het EQ Power-label van het merk luister bij zullen zetten en waarvan nu alvast een tipje van de sluier wordt gelicht.

Hypermoderne architectuur

De nieuwe generatie elektro-auto’s in het luxe- en topsegment van Mercedes is gebaseerd op een speciaal ontwikkelde architectuur, die in elk opzicht schaalbaar is en voor alle modelseries kan worden gebruikt. De wielbasis en spoorbreedte evenals alle andere systeemcomponenten, vooral de accu’s, zijn variabel dankzij het modulaire systeem. Het voertuigconcept is geoptimaliseerd om aan alle eisen van een toekomstgerichte, accu-aangedreven elektrische modelfamilie te voldoen. Deze voertuigarchitectuur maakt het voor Mercedes-Benz mogelijk om verschillende elektro-auto’s te bouwen, van limousines tot grote SUV’s.

EQS als vaandeldrager

De EQS valt gerust te beschouwen als de elektrische variant van de zopas gepresenteerde nieuwe S-Klasse. De EQS biedt klanten met zijn ruimte en design alle voordelen van een volledige elektroarchitectuur. Met een actieradius tot 700 km (WLTP) voldoet de EQS aan de eisen die aan een progressieve limousine in het S-Klasse segment worden gesteld. Tegelijkertijd blijft Mercedes-Benz trouw aan zijn succesvolle productiestrategie en ontwerpt de auto’s en fabrieken zodanig dat verschillende modellen flexibel op dezelfde productielijnen kunnen worden gebouwd. De elektro-auto’s maken ook gebruik van baanbrekende, overkoepelende technologieën van Mercedes-Benz, zoals het reeds toegepaste bedienings- en aanduidingssysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) of de rijassistentiesystemen.

Het studiemodel Mercedes-Benz Vision EQS, dat werd onthuld in september 2019, was de voorbode van het progressieve design van de aanstaande EQS. Ook de gecamoufleerde prototypen die nu worden getest, onthullen belangrijke designkenmerken die revolutionair zijn voor het luxesegment, zoals het ‘cab forward’-design of de coupé-achtige ‘one bow’-styling. Andere details van het progressieve design van de EQS SUV, de EQE en de EQE SUV die cruciaal zijn voor het succes van het elektro-offensief, blijven voorlopig nog even geheim voor het publiek.

Laatste loodjes richting serieproductie

De EQS ondergaat momenteel onder meer in het test- en technologiecenter in Immendingen de laatste tests voordat de serieproductie gaat starten. De systematische validatie van de gehele auto dient te worden uitgevoerd om zo de hoge kwaliteitsnormen te garanderen en is een van de uitgebreide maatregelen in het ontwikkelingsproces van elke Mercedes-Benz modelserie. De verschillende stations omvatten zware wintertests in Scandinavië, onderstel- en aandrijflijntests op testbanen, openbare wegen en op de hogesnelheidstestbaan in Nardo, en daarnaast ook hittetests in Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Momenteel worden er ook testritten gemaakt in China en de VS. Bij de EQS wordt natuurlijk speciale aandacht besteed aan de e-aandrijving en de accu. Ook deze worden getest en goedgekeurd volgens de strengste Mercedes-Benz normen. De EQS zal samen met de nieuwe S-Klasse worden geproduceerd in de ‘Factory 56’ in Sindelfingen, een van de modernste autofabrieken ter wereld. 

Elektrische A-Klasse SUV dit jaar nog

Mercedes-Benz introduceert de volledige elektroarchitectuur in 2021. Parallel daaraan gaat de onderneming door met het elektrificeren van de meest succesvolle platforms. Naast de mid-size SUV EQC en de volledig elektrische MPV, genaamd EQV, kunnen klanten in het compacte auto-segment uitkijken naar twee volledig elektrische SUV’s: de EQA en EQB. Met hun progressieve design zijn ze herkenbaar als volledig elektrische modellen. De productie van de EQA begint nog dit jaar.

 

Waar bent u naar op zoek?