Runa Mercedes-Benz bedrijfswagens


Carma transportbedrijf had in de jaren '60 in Enschede aan de Kanaalstraat een eigen werkplaats voor onderhoud aan haar wagenpark. Al snel ging met reparatie en onderhoud uitvoeren aan derden. De naam Runa werd geboren. Deze naam bestond uit een gedeelte van de voornamen van de kinderen van de toenmalige aandeelhouders van Asselt (directeur eigenaar van Carma) en Minnegal. Rudolf an Natascha waren de namen van hun kinderen.  


De eigen werkplaats van Carma groeide op deze wijze uit te een dealerschap voor Hanomag-Heinschel bedrijfswagens. Door deze groei werd in 1974 een nieuw bedrijfspand geopend aan de H. ter Kuile straat in Enschede. Gelijktijdig werd Hanomag-Heinschel overgenomen door Mercedes-Benz. Hiermee was het dealerschap voor Mercedes-Benz een feit. 


Algemene garage en automobiel maatschappij AGAM, destijds importeurs van Mercedes-Benz met vestigingen in Almelo en Oldenzaal, kreeg er een geduchte concurrent bij. In 1976 besloot de directie van AGAM haar eigen vestigingen te privatiseren en bood Runa aan om de vestigingen in Almelo en Oldenzaal over te nemen. In de daarop volgende jaren werden de vestigingen in Almelo en Enschede verschillende keren verbouwd en werd in 1990 in Oldenzaal een nieuwe werkplaats gebouwd. Deze vestiging is hedendaags een service vestiging van Baan Trucks. 


Inmiddels had Baan in Rijssen ook een flinke groei doorgemaakt wat resulteerde in eerst een subdealerschap voor Mercedes-Benz en in 1991 een overname van Beimer in Enschede. 2 jaar later in 1993 werden de Runa vestigingen in Almelo, Enschede en Oldenzaal door Baan overgenomen. Met de ingebruikname van de nieuwe Baan vestiging in 1998 in Hengelo verdween de naam Runa voorgoed uit het straatbeeld. 

Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart